Nieuws   

Zoek in nieuws:

Boekennieuws

04/01/2022 10:11:14

Nieuwtjes uit boekenland

Boon voor literatuur
Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken
Op 24 maart 2022 maakten de vakjury's van de Boon de winnaars van de eerste editie van deze Vlaamse literatuurprijs bekend. Beide laureaten – één voor kinder- en jeugdliteratuur en één voor fictie en non-fictie – kregen 50.000 euro en een op maat gemaakte ring. De prijsuitreiking vond plaats in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende. Mediapartners VRT en De Standaard reikten voor elke categorie een publieksprijs uit, telkens goed voor 5.000 euro.
Dit zijn de winnaars van de Boon 2022:
Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact) van Marieke Lucas Rijneveld kreeg niet alleen de eerste Boon voor fictie en non-fictie, maar ook de publieksprijs.
Een zee van Liefde (Lannoo) van Pieter Gaudesaboos won de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur én de publieksprijs. Het boek is binnenkort te leen in onze bib.
Ontdek de longlist.

Libris Literatuur Prijs
Op 9 mei 2022 wordt de Winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 bekend gemaakt. Ontdek de longlist 2022.
In 2021 is Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers door de jury van Libris Literatuur Prijs 2021 uitgeroepen tot beste Nederlandstalige roman van het jaar.

Europese Literatuurprijs
De Europese Literatuurprijs is een jaarlijkse Nederlandse prijs voor de beste roman die in het voorgaande jaar uit een Europese taal in het Nederlands is vertaald.
Herkomst Saša Stanišić was de winnaar van 2021.
Ontdek de longlist voor 2022.

Nobelprijs voor Literatuur
Vorig jaar won Abdulrazak Gurnah de Nobelprijs voor Literatuur, voor zijn compromisloze en medelevende inleving in de effecten van het kolonialisme en het lot van de vluchteling in de kloof tussen culturen en continenten. Twee van zijn romans zijn te leen in onze bib.
In oktober van dit jaar wordt de Nobelprijs voor Literatuur 2022 bekendgemaakt.

Dichter des vaderlands
Van 23 maart 2022 tot wereldpoëziedag 2024 is Mustafa Kör Dichter des Vaderlands van België. Gedurende die periode zal zijn poëzie de hoofdrol spelen in diverse maatschappelijke projecten.
Mustafa Kör is peter van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.
Op 31 januari 2022 verscheen Brood en liefde bij maelstrÖm reEvolution en PoëzieCentrum. Deze bloemlezing is een tweetalige kennismaking met de poëzie van Mustafa Kör. Het is een ongewone bundel vol beelden en muzikaliteit, steeds intuïtief, bijna vanuit de onderbuik neergepend.